שמואל שי: מחממים מנועים לקראת הסכם שלום עם ערב הסעודית – ורגע האמת של נתניהו
מאת שמואל שי | יזם ויועץ כלכלי להסכמי אברהם , יולי 2025
ה־7 ביולי 2025 עשוי להיזכר כיום שבו נפתח עידן חדש במזרח התיכון. בפגישה קריטית שנערכה בין נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, הונחה אבן הפינה להסכם שלום היסטורי נוסף – הפעם עם ערב הסעודית, המדינה החשובה והמשפיעה ביותר בעולם הערבי הסוני.
מאז חזרתו של טראמפ לבית הלבן בינואר, הוא שם את הסכם השלום עם ערב הסעודית בראש סדר העדיפויות, כחלק ממאמציו להרחיב את מועדון אברהם ולייצב את המזרח התיכון על יסודות של שיתוף פעולה אזרחי, ביטחוני וכלכלי. אלא שהאירועים שהתרחשו מאז – ובעיקר המלחמה מול איראן – שינו את חוקי המשחק לחלוטין.
עידן חדש במעמדה של ישראל בעולם הערבי
ההישג הצבאי האדיר של ישראל מול איראן, שהוביל להתפרקות מוחלטת של מערך הכוח האיראני ולפירוק מנגנוני ההשפעה של טהראן בכל רחבי האזור, הפך את ישראל ממדינה שאותה "סובלים" לכוח שמעריכים, מכבדים – ורוצים בקרבתו. התחושה הרווחת כיום במדינות ערב היא שהזמן לשנאה ולמאבקים אידיאולוגיים חלף, וכעת הגיע הרגע לדיאלוג, לשיתוף פעולה ולהשתלבות – במסגרת הסכמי אברהם.
המעבר ממאבק לשלום, ממסרים אנטי־ציוניים לשיח של אינטרסים אזוריים משותפים, מתרחש כמעט בכל בירות ערביות: מריאד ועד מראכש, מקהיר ועד מנסורה. שיתופי פעולה כלכליים, ביטחוניים וטכנולוגיים עם ישראל הפכו לאפשרות לגיטימית ואף מבוקשת. מדינות ערב לא רק מפסיקות להחרים את ישראל – הן פונות אליה ביוזמה.
ערב הסעודית מצטרפת למועדון אברהם – עם תנאים ברורים
הסעודים, שראו עצמם תמיד כמובילים של העולם הסוני וכמעצמה איזורית, הבינו שהמשחק החדש דורש מהם לשבת ליד השולחן. ההנהגה הסעודית – ובראשה יורש העצר מוחמד בן סלמאן – ממהרת להיכנס אל תוך המועדון היוקרתי של הסכמי אברהם, ומציבה לכך תנאי מפתח: שיקום רצועת עזה, פתרון לסוגיית החטופים, והבנה כלכלית כוללת שתוביל להשקעות אסטרטגיות רב־שנתיות – אך הפעם רק עבור פרויקטים אמיתיים ויישומיים.
השינוי המהותי הוא בכך שהסעודים לא מסתפקים בהצהרות – אלא דורשים עמידה ביעדים ובתוכניות ממשיות. במילים פשוטות: לא עוד כסף שיוקפא על ניירות. הם רוצים לראות פרויקטים על הקרקע: השקעות בתשתיות, בחינוך, בטכנולוגיה, בבריאות ובתעסוקה – גם בעזה, גם בגדה וגם בתוך ישראל, כחלק מהסכם רחב.
טראמפ עם מנדט ברור – נתניהו במבחן המנהיגות
דונלד טראמפ מגיע למערכה הזאת עם מוטיבציה עצומה להותיר חותם היסטורי. יש לו עוד שלוש וחצי שנות כהונה, תמיכה הולכת וגוברת מבית, ותפיסה ברורה של אמריקה השותפה, לא רק ה"מתווכת". המטרה של טראמפ היא אחת: יציבות כלכלית־מדינית־צבאית במזרח התיכון, עם ישראל כעוגן, ערב הסעודית כגשר, וארה"ב כמנוע של השקעות וחדשנות.
והשאלה הגדולה – האם ראש ממשלת ישראל יידע לעמוד בגובה השעה?
עד כה, נתניהו נכשל לממש את ההזדמנויות שיצרו ההסכמים עם איחוד האמירויות ובחריין. מרבית שיתופי הפעולה הוקפאו, לא קודמו מיזמים אסטרטגיים, וישראל לא הוכיחה שהיא יודעת למנף הסכמים לשלום כלכלי אמיתי. כעת, כאשר הסעודים מוכנים ללכת רחוק יותר מכל קודמותיהם – האחריות היא על ראש הממשלה.
המבחן הגדול – והתקווה הגדולה
רגע האמת של בנימין נתניהו הגיע. אין מדובר רק בהישג מדיני נוסף לוויקיפדיה, אלא בהזדמנות לשנות באמת את פני האזור – להוביל מהלך של שיקום עזה, בניית כלכלה אזורית מאוחדת, חיזוק החיבורים בין מדינות ערב, והצגת מודל שונה לעולם כולו: מזרח תיכון חדש שבו הסכמים אינם נייר, אלא יסוד למדינה אזרחית, טכנולוגית, משגשגת – גם ליהודים, גם לערבים.
הצטרפותה של ערב הסעודית להסכמי אברהם היא אולי הסנונית המבשרת את השינוי ההיסטורי המשמעותי ביותר שידע האזור מאז הקמת מדינת ישראל. אם נדע לנהל אותו נכון – זו תהיה קפיצה לעידן חדש.
השאלה כעת אינה האם זה אפשרי – אלא האם נבחר לממש אותו.
אודות שמואל שי
שמואל שי הוא יזם ואיש עסקים ישראלי. יועץ כלכלי להסכמי אברהם. בעל ניסיון עשיר בפיתוח מיזמים, ניהול חברות והשקעות. לאורך השנים בנה לעצמו שם כאדם בעל ראייה אסטרטגית חדה, יצירתיות עסקית ויכולת לזהות הזדמנויות בשווקים מתפתחים. שמואל שי פועל בתחומים מגוונים, ביניהם נדל"ן, טכנולוגיה, מסחר ושירותים, ומשקיע רבות בקידום חדשנות וצמיחה עסקית. חזונו מתמקד בשילוב בין יזמות, ערכים ואחריות חברתית, במטרה ליצור מיזמים מצליחים ובעלי תרומה משמעותית לסביבה העסקית והחברתית בישראל.