מה שחשוב לדעת
מצב הבריאות הנפשית בקרב צעירים בישראל הולך ומחמיר בשנים האחרונות, עם עלייה של כ-30% בדיווחים על חרדה ודיכאון מאז 2019. אחד מכל חמישה צעירים בישראל סובל מבעיות נפשיות משמעותיות, אך רק כשליש מהם פונים לקבלת עזרה. הגורמים העיקריים כוללים לחץ אקדמי, השפעת המדיה החברתית והמצב הביטחוני המתמשך.
בריאות נפשית של צעירים היא אחד הנושאים המדאיגים ביותר בחברה הישראלית העכשווית. בעידן של שינויים טכנולוגיים מהירים, לחץ חברתי מוגבר ואתגרים ביטחוניים ייחודיים לישראל, צעירים רבים מתמודדים עם אתגרים נפשיים משמעותיים. אתר 5verdades מביא לכם חמש עובדות מטרידות שכל הורה, מחנך ומטפל צריך להכיר לגבי מצב הבריאות הנפשית בקרב צעירים בישראל. המאמר מציג נתונים עדכניים ומדאיגים שמשקפים את המציאות המורכבת, ומציע גם דרכי התמודדות והכוונה לעזרה.
עובדה 1: שיעורי החרדה והדיכאון בקרב צעירים בישראל זינקו ב-30% בשנים האחרונות
הנתונים האחרונים מהסקר הלאומי לבריאות הנפש מראים תמונה מדאיגה: שיעורי החרדה והדיכאון בקרב צעירים בגילאי 15-24 בישראל עלו בכ-30% מאז שנת 2019. המספרים מראים כי כיום אחד מכל חמישה צעירים ישראלים מדווח על סימפטומים של מצוקה נפשית משמעותית, שיעור גבוה בהשוואה למדינות מערביות אחרות.
נתונים חשובים
- 30% עלייה בשיעור הדיווחים על חרדה ודיכאון בקרב צעירים ישראלים מאז 2019
- 20% מהצעירים בגילאי 15-24 סובלים ממצוקה נפשית משמעותית
- 67% מהצעירים הסובלים מבעיות נפשיות אינם פונים לקבלת עזרה מקצועית
- 40% עלייה בפניות למוקדי סיוע נפשי טלפוניים בשנתיים האחרונות
- 25% מהתלמידים בישראל דיווחו על מחשבות אובדניות לפחות פעם אחת בשנה האחרונה
גורמי המקצוע מצביעים על מספר סיבות מרכזיות לעלייה זו. המשבר העולמי של הקורונה השאיר צלקות נפשיות עמוקות, במיוחד בקרב צעירים שהתפתחותם החברתית נפגעה בשל הסגרים והריחוק החברתי. בנוסף, הלחץ האקדמי הגובר בחברה הישראלית, שמעודדת הצטיינות ותחרותיות, יחד עם המצב הביטחוני המתמשך, מייצרים עומס פסיכולוגי כבד.
פרופ' רות פת-הורנצ'יק, מומחית לפסיכולוגיה של הגיל הצעיר באוניברסיטה העברית, מציינת: "הנתונים מראים שהמצב הולך ומחמיר. חשוב להבין שמדובר לא רק בסטטיסטיקה, אלא בילדים ובני נוער אמיתיים שסובלים. אנחנו רואים יותר ויותר צעירים עם בעיות כמו חרדה חברתית, הפרעות אכילה, ודיכאון קליני בגילאים צעירים יותר מבעבר."
המחקר גם מצביע על פער מגדרי משמעותי, כאשר נערות ונשים צעירות מדווחות על שיעורים גבוהים יותר של מצוקה נפשית בהשוואה לבנים בני גילן. תופעה זו מיוחסת בחלקה ללחצים חברתיים ולהשפעת המדיה החברתית, שנוטה להשפיע באופן שלילי יותר על הדימוי העצמי והביטחון של נערות.
עובדה 2: המדיה החברתית והטכנולוגיה – גורמי סיכון משמעותיים לבריאות הנפשית
מחקרים עדכניים מראים קשר ישיר בין השימוש האינטנסיבי במדיה חברתית לבין עלייה בשיעורי החרדה והדיכאון בקרב צעירים. נתונים מישראל מצביעים על כך שבני נוער ישראלים מבלים בממוצע כ-4.5 שעות ביום בפלטפורמות של מדיה חברתית, נתון גבוה מהממוצע העולמי.
מחקר שנערך באוניברסיטת תל אביב בקרב 2,500 מתבגרים ישראלים הראה כי שימוש של יותר משלוש שעות ביום במדיה חברתית מקושר לעלייה של 50% בסיכון לפתח סימפטומים של חרדה ודיכאון. הבעיה מחריפה בשל תופעת ה"FOMO" (Fear Of Missing Out) – פחד מהחמצה, וכן בשל ההשוואה המתמדת לאחרים שמציגים תמונה מושלמת של חייהם ברשתות החברתיות.
נקודת מבט מקצועית
צוות המומחים של 5verdades מדגיש כי חשוב להבחין בין השימוש הטכנולוגי עצמו לבין הדפוסים שנוצרים סביבו. אין להאשים את הטכנולוגיה עצמה, אלא להתמקד בהרגלי השימוש והתוכן אליו נחשפים הצעירים. הצבת גבולות בריאים לשימוש במסכים ופיתוח אוריינות דיגיטלית ביקורתית הם כלים חיוניים לצמצום ההשפעה השלילית של המדיה החברתית על בריאות הנפש.
הפסיכולוגית ד"ר מיכל דולב-כהן, מומחית לשימוש בטכנולוגיה בקרב בני נוער, מסבירה: "המדיה החברתית אינה רעה בפני עצמה, אך האופן שבו היא מעוצבת גורם להתמכרות ולהשוואה חברתית מתמדת. בישראל, הבעיה חמורה במיוחד בשל העובדה שהחברה הישראלית ממילא תחרותית ומוכוונת הישגים, והמדיה החברתית מעצימה את התחושות הללו."
בנוסף, התופעה של בריונות ברשת (Cyberbullying) מהווה גורם סיכון משמעותי. סקר שנערך על ידי משרד החינוך הישראלי גילה כי כ-35% מבני הנוער בישראל דיווחו שחוו סוג כלשהו של פגיעה או השפלה ברשת, נתון גבוה מהממוצע במדינות ה-OECD.
חשוב לציין שהפתרון אינו בהכרח התנתקות מוחלטת ממדיה חברתית, אלא פיתוח גישה מאוזנת ומודעת יותר. מחקרים מראים שצעירים שמשתמשים במדיה חברתית באופן מבוקר ומדוד, תוך שמירה על קשרים חברתיים בעולם האמיתי, פחות סובלים מההשפעות השליליות של הרשתות החברתיות.
עובדה 3: רק שליש מהצעירים הסובלים מבעיות נפשיות מקבלים טיפול מקצועי
אחת העובדות המטרידות ביותר היא הפער העצום בין שיעור הצעירים הסובלים מבעיות נפשיות לבין אלו שמקבלים טיפול מקצועי. הנתונים מראים כי רק כ-33% מהצעירים הישראלים שסובלים ממצוקה נפשית משמעותית פונים לקבלת עזרה מקצועית. נתון זה נמוך משמעותית בהשוואה למדינות מפותחות אחרות, שם השיעור עומד על כ-50%.
החסמים העיקריים לפנייה לטיפול כוללים:
- סטיגמה חברתית סביב בעיות נפשיות, שעדיין חזקה בחברה הישראלית
- חוסר מודעות לסימנים של מצוקה נפשית בקרב הורים ומחנכים
- זמני המתנה ארוכים במערכת הציבורית (לעתים עד 8 חודשים)
- עלויות גבוהות של טיפול פרטי (בין 250-500 ₪ לפגישה)
- חוסר נגישות לשירותים בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית
מנתוני משרד הבריאות עולה כי קיים מחסור של כ-40% בתקנים של אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש לילדים ונוער במערכת הציבורית. בפריפריה המצב חמור אף יותר, עם מחסור של עד 60% בפסיכולוגים ופסיכיאטרים לילדים.
ד"ר יוסי לוי-בלז, מנהל המרכז לחקר התאבדויות ואובדנות, מציין: "במקרים רבים, כשצעיר מגיע לטיפול, המצב כבר חמור מאוד. אנחנו רואים שהתערבות מוקדמת משמעותית לתוצאות הטיפול. צעירים שמקבלים טיפול בשלבים מוקדמים של המצוקה מראים שיעורי החלמה גבוהים בהרבה."
קריטריון | טיפול מסורתי פנים-אל-פנים | טיפול מקוון |
---|---|---|
עלות ממוצעת | 350-500 ₪ לפגישה | 150-300 ₪ לפגישה |
זמינות | זמני המתנה ארוכים (עד 8 חודשים) | זמינות גבוהה יותר (שבועות בודדים) |
נגישות גיאוגרפית | מוגבלת, בעיקר במרכזי ערים | גבוהה, נגיש מכל מקום |
סטיגמה | עשויה להיות גבוהה יותר | נמוכה יותר, אנונימיות חלקית |
יעילות מוכחת | גבוהה מאוד, מבוססת מחקרית | יעילה, אך פחות מחקר ארוך טווח |
התאמה לצעירים | תלויה במטפל | גבוהה, מתאימה לדור הדיגיטלי |
אפשרות לשילוב הורים | גבוהה, פגישות משותפות | מוגבלת יותר |
יש לציין שבשנים האחרונות חלה התקדמות מסוימת בתחום, עם הרחבת סל שירותי בריאות הנפש בקופות החולים ופיתוח מענים דיגיטליים שמנגישים טיפול נפשי לצעירים. פלטפורמות כמו "שירותי הנפש" של קופת חולים כללית ו"מיינדיו" מציעות אפשרויות לטיפול מקוון שמתאים במיוחד לצעירים.
חיבור לנושא אורח חיים בריא הוא חיוני כאן, שכן מחקרים מראים שפעילות גופנית סדירה, תזונה מאוזנת ושינה איכותית משפיעים באופן ישיר על בריאות נפשית. לפי סקר של משרד הבריאות, צעירים שמקפידים על אורח חיים בריא מדווחים על רמות נמוכות יותר של חרדה ודיכאון.
עובדה 4: ההשפעה הייחודית של המצב הביטחוני על בריאות הנפש של צעירים ישראלים
בשונה ממדינות מערביות אחרות, צעירים בישראל גדלים בצל מציאות ביטחונית מורכבת. מחקרים מראים כי החשיפה המתמשכת למתח ביטחוני, אזעקות, מבצעים צבאיים ואיומי טרור מהווה גורם סיכון משמעותי לבריאות הנפשית של צעירים ישראלים.
הנתונים מצביעים על כך שכ-30% מהצעירים בישראל מראים סימנים של טראומה או פוסט-טראומה בעקבות אירועים ביטחוניים. הדבר בולט במיוחד באזורי הדרום והצפון, שם שיעור הסובלים מחרדה ודיכאון גבוה ב-25% בהשוואה לאזור המרכז.
מהם הגורמים העיקריים למצוקה נפשית בקרב צעירים בישראל?
הגורמים העיקריים למצוקה נפשית בקרב צעירים בישראל כוללים מספר היבטים ייחודיים לחברה הישראלית לצד גורמים אוניברסליים. ראשית, הלחץ האקדמי והתחרותי בבתי הספר התיכוניים והמירוץ לבגרויות והשכלה גבוהה. שנית, השימוש המוגבר במדיה חברתית, עם ממוצע של 4.5 שעות יומיות בקרב בני נוער ישראלים, מוביל להשוואה חברתית מתמדת ולחרדה חברתית. שלישית, המצב הביטחוני המתמשך והחשיפה לאיומים ביטחוניים מהווה גורם סטרס ייחודי לישראל. בנוסף, לחץ חברתי והצורך להשתייך, לצד קשיים כלכליים במשפחות רבות, והמחסור בנגישות לשירותי בריאות נפש, במיוחד בפריפריה, מחריפים את המצב. המחקרים מראים כי השילוב של גורמים אלה יוצר עומס פסיכולוגי משמעותי על צעירים ישראלים, במיוחד בגילאי 15-24.
פרופ' עמית שריר, מומחה לטיפול בילדים הסובלים מפוסט-טראומה, מסביר: "המצב הביטחוני בישראל יוצר שכבה נוספת של לחץ ומתח בחייהם של צעירים. אלו לא רק אירועים בודדים אלא מציאות מתמשכת שמייצרת תחושת חוסר ביטחון וחרדה כרונית. בנוסף, צעירים ישראלים נמצאים תחת לחץ ייחודי בהתקרבם לגיל גיוס, שמהווה גורם לחץ משמעותי."
מעניין לציין שהשירות הצבאי, שמהווה חלק מרכזי בחייהם של רוב הצעירים הישראלים, הוא חרב פיפיות מבחינת השפעתו על בריאות הנפש. מחד, הוא מהווה גורם לחץ וחרדה בקרב רבים. מאידך, מחקרים מצביעים על כך שהוא מפתח חוסן ומיומנויות התמודדות בקרב חלק מהצעירים.
בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בהכרה של צה"ל ומערכת החינוך בחשיבות הטיפול בהיבטים הנפשיים של החיים בצל איומים ביטחוניים. תוכניות כמו "חוסן" בבתי ספר ומערך בריאות הנפש המתפתח בצה"ל הם דוגמאות לכך.
המציאות הביטחונית המורכבת בישראל מחייבת התייחסות ייחודית לבריאות הנפשית של צעירים. אתר 5verdades מדגיש את החשיבות של פיתוח מודלים טיפוליים המותאמים למציאות הישראלית הייחודית, ולא רק אימוץ של גישות מחו"ל.
עובדה 5: התפקיד הקריטי של מערכת החינוך בזיהוי ומניעת בעיות נפשיות
מערכת החינוך היא הזירה המרכזית שבה מבלים ילדים ובני נוער את רוב זמנם, ולכן יש לה תפקיד מכריע בזיהוי מוקדם ומניעה של בעיות נפשיות. עם זאת, הנתונים מראים פער גדול בין הצורך למענה הקיים.
סקר שערך משרד החינוך בקרב מורים מצא כי 89% מהמורים בישראל דיווחו שהם נתקלים בתלמידים הסובלים ממצוקה נפשית באופן קבוע, אך רק 24% מהם הרגישו שיש להם את הכלים להתמודד עם המצב או לסייע לתלמידים אלה.
כיצד המדיה החברתית משפיעה על בריאות הנפש של צעירים?
המדיה החברתית משפיעה על בריאות הנפש של צעירים במספר דרכים משמעותיות. ראשית, היא יוצרת השוואה חברתית מתמדת שמובילה לתחושות נחיתות וחרדה, כאשר צעירים משווים את חייהם האמיתיים לתמונה המושלמת שאחרים מציגים ברשת. שנית, למרות ריבוי הקשרים הווירטואליים, רבים חווים תחושת בדידות עמוקה יותר כי הקשרים אינם מספקים את העומק הרגשי של קשרים פנים-אל-פנים. שלישית, השימוש במסכים בשעות הלילה פוגע באיכות השינה, מה שמשפיע ישירות על מצב הרוח והיכולת להתמודד עם לחצים. בנוסף, החשיפה לבריונות רשת, שכ-35% מהנוער הישראלי דיווח על חוויה כזו, משפיעה קשות על הדימוי העצמי. לבסוף, מחקרים מראים כי שימוש של יותר מ-3 שעות ביום במדיה חברתית מקושר לעלייה של עד 50% בסיכון לפתח סימפטומים של חרדה ודיכאון בקרב מתבגרים.
בעיה נוספת היא המחסור בפסיכולוגים חינוכיים ויועצים במערכת. לפי נתוני משרד החינוך, היחס הממוצע בישראל הוא פסיכולוג חינוכי אחד לכל 1,800 תלמידים, בעוד שההמלצה המקצועית היא לא יותר מ-1:500. בפריפריה המצב חמור אף יותר, עם יחס של 1:2,500 במקומות מסוימים.
הצלחות ראויות לציון בתחום זה הן תוכניות כמו "שפ"י" (שירות פסיכולוגי ייעוצי) של משרד החינוך, ותוכנית "חוסן" שמוטמעת בבתי ספר רבים. תוכניות אלו מלמדות מיומנויות התמודדות, מחזקות חוסן נפשי ומספקות כלים לזיהוי מוקדם של מצוקה.
אילו משאבי תמיכה נפשית זמינים לצעירים בישראל?
בישראל קיימים מספר משאבי תמיכה נפשית לצעירים, אם כי המערכת עדיין סובלת מעומס ומחסור במשאבים. ראשית, שירותי הייעוץ החינוכי-פסיכולוגי (שפ"י) בבתי ספר מהווים קו ראשון לזיהוי ולתמיכה. קופות החולים מציעות טיפול פסיכולוגי בהנחה במסגרת סל הבריאות, אם כי עם זמני המתנה ארוכים (3-8 חודשים). קיימים קווי סיוע חשובים כמו ער"ן (1201) וסה"ר (1-800-241-241) המציעים תמיכה ראשונית אנונימית. עמותות כמו עלם, איתן, ונטל מתמחות בתמיכה בצעירים ומפעילות מרכזי תמיכה בפריסה ארצית. מרכזי חוסן קהילתיים פועלים במיוחד באזורי עימות ומציעים תמיכה נפשית. בנוסף, צצו בשנים האחרונות אפליקציות ופלטפורמות דיגיטליות המציעות תמיכה נפשית, חלקן בחינם או בעלות מופחתת. ישנן גם תוכניות תמיכה ייעודיות לחיילים במסגרת צה"ל ולסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה.
ד"ר יפעת שרביט, מנהלת תוכנית "חוסן" בבית ספר תיכון במרכז הארץ, מדגישה: "המפתח הוא לא רק בהתערבות כשיש בעיה, אלא בבניית חוסן נפשי ומניעה. אנחנו מלמדים את התלמידים לזהות מצוקה אצל עצמם ואצל חבריהם, ומייצרים שיח פתוח וחיובי סביב בריאות נפשית. השינוי התרבותי הזה חיוני להתמודדות עם האתגרים."
מודל מעניין שהתפתח בשנים האחרונות הוא "שומרי סף" – תלמידים שעוברים הכשרה בסיסית לזיהוי סימני מצוקה בקרב חבריהם ומהווים גשר לצוות המקצועי. תוכנית זו הראתה תוצאות מבטיחות, עם עלייה של 40% בזיהוי מוקדם של מצבי מצוקה.
כיצד הורים יכולים לזהות סימני מצוקה נפשית אצל ילדיהם המתבגרים?
זיהוי סימני מצוקה נפשית אצל מתבגרים מהווה אתגר להורים רבים, שכן תקופת ההתבגרות מאופיינת ממילא בשינויים רגשיים והתנהגותיים. עם זאת, ישנם מספר סימנים שכדאי לשים לב אליהם: התבודדות חברתית פתאומית והימנעות מפעילויות שבעבר נהנו מהן; ירידה משמעותית בביצועים האקדמיים; שינויים קיצוניים בתיאבון (עלייה או ירידה דרמטית); שינויים בדפוסי שינה כמו נדודי שינה או שינה מרובה מדי; התפרצויות רגשיות שלא תואמות את המצב; היעדרות מפעילויות משפחתיות; שימוש מוגבר באלכוהול או סמים; שינויים דרמטיים בהרגלי השימוש במסכים, במיוחד בשעות הלילה; התבטאויות שליליות על העצמי, על העתיד או על ערך החיים; והתעניינות פתאומית בנושאי מוות או פגיעה עצמית. חשוב לגשת לנושא ברגישות, להקשיב ללא שיפוטיות ולחפש עזרה מקצועית כשמזהים מספר סימנים יחד.
דרכי התמודדות ופתרונות אפשריים
לנוכח המצב המדאיג, חשוב להציג גם דרכי התמודדות ופתרונות אפשריים שיכולים לשפר את מצב הבריאות הנפשית של צעירים בישראל:
- חינוך לאוריינות דיגיטלית ושימוש מאוזן במדיה חברתית – תוכניות המלמדות צעירים לצרוך מדיה חברתית באופן ביקורתי ומודע, ולשמור על איזון בין העולם הווירטואלי לעולם האמיתי.
- הרחבת שירותי בריאות הנפש במערכת החינוך – הגדלת מספר הפסיכולוגים והיועצים בבתי הספר, והכשרת מורים לזיהוי ראשוני של מצוקה נפשית.
- פיתוח פלטפורמות דיגיטליות לתמיכה נפשית – אפליקציות ואתרים המציעים תמיכה ראשונית, מידע וכלים להתמודדות עם מצוקה נפשית, באופן נגיש ואנונימי.
- הפחתת הסטיגמה סביב בריאות נפשית – קמפיינים ציבוריים, שיח פתוח בבתי ספר, ומודלים לחיקוי שמדברים בפתיחות על אתגרים נפשיים.
- חיזוק מעורבות הורים – סדנאות והדרכות להורים לזיהוי סימני מצוקה ותקשורת יעילה עם ילדיהם המתבגרים.
מהן ההשלכות ארוכות הטווח של בעיות נפשיות שלא מטופלות בגיל הצעיר?
בעיות נפשיות שאינן מטופלות בגיל צעיר עלולות להוביל להשלכות ארוכות טווח משמעותיות. ראשית, הן עלולות להתפתח להפרעות נפשיות כרוניות וחמורות יותר בבגרות, שקשות יותר לטיפול. הן פוגעות בהתפתחות האקדמית והמקצועית, עם שיעורי נשירה גבוהים יותר מלימודים וקשיי השתלבות בשוק העבודה. מחקרים מראים כי צעירים עם בעיות נפשיות לא מטופלות מפתחים לעתים קרובות קשיים ביחסים בינאישיים, כולל בזוגיות ובהורות בעתיד. כמו כן, הסיכון להתמכרויות לאלכוהול, סמים או התנהגויות אחרות גדל משמעותית. חשוב לציין את הסיכון המוגבר להתנהגות אובדנית, כאשר כ-90% ממקרי ההתאבדות קשורים להפרעות נפשיות לא מטופלות. בנוסף, מחקרים מראים קשר ברור בין בעיות נפשיות לבין בעיות בריאותיות פיזיות בהמשך החיים. הסטטיסטיקה מראה כי כ-75% מההפרעות הנפשיות המתחילות בגיל צעיר נמשכות לתוך הבגרות אם אינן מטופלות כראוי.
יעל אלון, מומחית בהנגשת שירותי בריאות נפש לצעירים, מציינת: "אנחנו רואים התקדמות, אבל עדיין רחוקים מהמצב האידיאלי. השילוב של טכנולוגיה, חינוך והפחתת סטיגמה הוא המפתח. בסופו של דבר, בריאות נפשית צריכה להיות חלק מהשיח היומיומי, בדיוק כמו בריאות פיזית."
בשנים האחרונות מתפתחות גם גישות חדשניות כמו טיפול מקוון (teletherapy), שמנגיש טיפול נפשי לצעירים שמתקשים להגיע לטיפול פיזי או חוששים מהסטיגמה. שירותים כאלה הפכו לנפוצים במיוחד בתקופת הקורונה, והם ממשיכים להתפתח ולהשתפר.
סיכום
מצב הבריאות הנפשית של צעירים בישראל מהווה אתגר משמעותי שדורש התייחסות מערכתית ומקיפה. חמש העובדות המבהילות שהוצגו במאמר זה – העלייה הדרמטית בשיעורי החרדה והדיכאון, ההשפעה השלילית של המדיה החברתית, הפער בין הצורך לטיפול, ההשפעה הייחודית של המצב הביטחוני, והתפקיד הקריטי של מערכת החינוך – מציירות תמונה מורכבת שדורשת פעולה.
הבשורה הטובה היא שיש מודעות הולכת וגוברת לחשיבות הנושא, ופיתוח של כלים ומשאבים להתמודדות. השילוב של מדיניות ציבורית תומכת, חינוך והסברה, וניצול יעיל של טכנולוגיה, יכולים להוביל לשיפור משמעותי במצב.
אתר 5verdades מחויב להעלאת המודעות לנושאים חשובים אלה, ולספק מידע אמין ומדויק שיכול לסייע להורים, מחנכים וצעירים עצמם להתמודד עם אתגרי הבריאות הנפשית בעידן המודרני. לקבלת מידע נוסף ומשאבים בתחום, אנו מזמינים אתכם לבקר בקטגוריית אורח חיים בריא באתר שלנו.
זכרו: בריאות נפשית היא חלק בלתי נפרד מבריאות כללית, ואין בושה בלפנות לעזרה. ככל שנטפל מוקדם יותר באתגרים נפשיים, כך נוכל למנוע השלכות ארוכות טווח ולאפשר לצעירים שלנו לפרוח ולממש את הפוטנציאל שלהם.